ODSJEK ZA KONZERVIRANJE I
RESTAURIRANJE UMJETNINA

Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina

Studij restauriranja i konzerviranja profilirao se kao interdisciplinarni studij široke stručne i opće naobrazbe, baštineći tradiciju Akademije utemeljenu na likovnim disciplinama. Inkorporirajući svojim studijskim programom dobra iskustva srodnih studija u Europi, objedinio je temeljna znanja i vještine struke usmjerene ka očuvanju kulturne baštine. Velik broj bivših studenata Odsjeka uspješno se uključilo u projekte državnih i privatnih radionica, zadovoljivši visoke stručne kriterije. Njihov primjer potvrda je nužde za osposobljenim kadrom koji će sudjelovati u obnovi i zaštiti spomenika kulture.

“Oni mogu vratiti sjaj mladosti, zaliječiti rane, otkloniti bolesti, uskrsnuti umrle, otkriti zaboravljene, družiti se sa svecima i anđelima. Božanstva i kraljevstva su svakodnevno u njihovim rukama. Nježni su, jer se bave delikatnim stvarima. Posjeduju široka znanja da mogu donositi prave odluke. Spretni su, jer će se katkad verati po skelama i penjati na zvonike. Izdržljivi, jer će satima stajati ili biti pognuti nad nekom umjetninom.

Restaurator je osoba koja treba sjediniti znanstvenika, umjetnika, liječnika, manualnog radnika, akrobata, obrtnika i alkemičara.

Veliki zahtjevi!”


(Iz govora dekana ALU Slavomira Drinkovića povodom 10 . godišnjice ORKU 2007. godine)