Dr. Artur Schneider: Miroslav Kraljević – prva monografija

Poznato je i mnogo puta isticano značenje Miroslava Kraljevića za hrvatsku modernu umjetnost.  Iako je umro s jedva navršenih 27 godina (1885. – 1913.) i priredio samo jednu samostalnu izložbu u Salonu Ulrich, još je za života zamijećen kao važna likovna pojava. O tome svjedoči i monografija koja je tiskana 5 godina po njegovoj smrti, a koju autor,  dr. Artur Schneider, započinje riječima:

„Pojava Miroslava pl. Kraljevića osobita je u povijesti naše mlade likovne umjetnosti. Nažalost je ranom smrću, koja ga pokosi u dvadeset i sedmoj godini života, njegovo umjetničko djelovanje bilo ograničeno na kratko razdoblje od dvije, tri godine. Ali i u ovo kratko vrijeme nastala su djela, koja možemo punim pravom ubrojiti medju najbolja sveukupne naše dojakošnje likovne umjetnosti. Kraljević je prvi naš umjetnik, koji je misaono i svijesno a ne tek spoljašnjim načinom usvojio osnovna načela moderne umjetnosti.“

Monografija je iznimno vrijedna, jer osim četrdeset i sedam autotipija, sedam fototipija i tri kromotipije, sadrži i dva izvorna drvoreza Miroslava Kraljevića. To su Obožavanje ljepote i Kokote.

Monografija je štampana u četiri stotine numeriranih primjeraka. Primjerak u Knjižnici ALU nosi broj 28.
Klišeji i štampa Zemaljske tiskare

Izdanje "Savremenika", Zagreb, 1918.

 

Arhiva

Miroslav Kraljević

Ivan Meštrović

Joseph Wlha

Krizman & Höcker

Anton Seder

Ćiril Metod Iveković

Spot

Bit international