Anton Seder: Strašni zmajevi i druge životinje

Anton Johann Nepomuk Seder (München, 1850. - Straßburg, 1916.) završio je Akademie der Bildenden Künste u rodnome gradu te je na prijelazu stoljeća postao poznat po svojim nacrtima koji su korišteni kao uzorci za izradu tkanina, tapeta, plakata, predmeta od plemenitih metala i lijevanog  željeza i svih drugih vrta dekoracija u tadašnjoj proizvodnji. Bio je prvi direktor Ecole Supérieure des Arts Décoratifs koja je 1890. godine osnovana u Strasbourgu. Dizajnirao je i dekorativnu fasadu škole za novu zgradu koja je podignuta 1892. godine.

Njegovi nacrti i ostali grafički listovi bili su objavljeni u mnogim časopisima toga doba, a zasebno je tiskao mape kromolitografija Die Pflanze in Kunst und Gewerbe (Gerlach & Schenk, Vienna: 1890.) i  Das Thier in Der Decorativen Kunst I i II (Gerlach & Schenk, Vienna: 1896.-1909.), koje u velikom formatu (44x58 cm) prikazuju prepletene biljke, odnosno životinje inkorporirane u dekorativne motive.

Akademija posjeduje Mapu br. I s prikazima koji uključuju morske životinje i gmazove (mapa br. II je posvećena pticama) unutar razrađenog art nouveau uzorka. Likovni pristup je dosta raznolik. Negdje su likovi životinja naturalistični i točnih proporcija i držanja, npr. serija krokodila u pejzažu ili jastozi. Neki listovi životinjski motiv pretvaraju u artificijelnu i zaigranu dekoraciju (prepletene zmije). Negdje je motiv stiliziran te je životinjski lik postao mitsko čudovište (ribe), a negdje je više životinja poredano u složen geometrijski uzorak (morski konjici, školjke). Neke grafike unutar kompozicije uključuju i dekorativni monogram A.S.

Najzanimljivije je ipak da nekoliko listova prikazuje i zmajeve, ponegdje samostalno a negdje više njih, te je jedan list posvećen samo studijama zmajskih glava. Usprkos uglavnom realističkoj inspiraciji, mapa ostavlja dojam fantazmagoričkih i snolikih vizija izvedenih velikom crtačkom vještinom.

 

Arhiva

Anton Seder

Miroslav Kraljević

Ivan Meštrović

Joseph Wlha

Krizman & Höcker

Anton Seder

Ćiril Metod Iveković

Spot

Bit international