Spot

Spot je prvi časopis u Hrvatskoj koji je bio namijenjen isključivo fotografiji. Počeo je izlaziti 1972. godine – pojavio se, dakle, u razdoblju kad su već bili predstavljeni radovi Nove umjetničke prakse i Novih tendencija te poznate konceptualne akcije Gorgone. Fotografija je u tom kontekstu također razvila posve nove pristupe i umjetničke postupke. Uz tradicionalnu dokumentarnu  ulogu i posvetu iskazu likovne forme, medij fotografije postaje i esencijalni dio suvremenih umjetničkih praksi. Osim što se koristi unutar samih radova i akcija, ona je često jedini trag umjetničkog iskaza koji ne stvara trajne produkte. No,  dok ih bilježi, fotografija ih na neki način istovremeno i oblikuje – dovoljno je sjetiti se fotografija Gorgoninih aktivnosti ili serijskih snimaka Gotovčevih performansa.

U časopisu se fotografija promovira kao nova likovna umjetnost koja ima svoj vizualni jezik i način mišljenja i podržavaju se svi oblici eksperimentiranja. Objavljivani su radovi domaćih i stranih autora, pa su predstavljeni svi naši danas etablirani umjetnici koji su se bavili tim medijem. Tekstove pišu poznati kritičari koji su u to vrijeme pratili domaća umjetnička zbivanja, a glavni je urednik Radoslav Putar. Fotografija se veže i uz druge oblike vizualne komunikacije, poput plakata ili oglašivanja, a broj 10 iz 1977. posvećen je pregledu tadašnje video produkcije, što je vjerojatno prvi prikaz te vrste.

Iz uvodnih tekstova:

  • Spot predstavlja napor da se podigne kultura slikovne komunikacije posredstvom fotografije.
  • ... boriti (će se ) za napredne ideje, nova shvaćanja i istraživački duh u oblasti fotografije ...
  • Apeliramo na naše suradnike da se u svojim tekstovima izražavaju na što slobodniji i suvremeniji način.
  • ... pozivamo na suradnju i znanstvenike koji fotografijom u oblasti svoje znanstvene discipline otkrivaju posebne vizualne vrednote.

Izdavač časopisa bile su Galerije grada Zagreba (danas Muzej suvremene umjetnosti), a objavljeno je 11 brojeva od 1972. do 1978. godine. Akademija posjeduje brojeve 1,3,4,5,8,9,10.

 

Arhiva

Miroslav Kraljević

Ivan Meštrović

Joseph Wlha

Krizman & Höcker

Anton Seder

Ćiril Metod Iveković

Spot

Bit international