ODSJEK ZA KONZERVIRANJE I
RESTAURIRANJE UMJETNINA

BREZOVICA
Dvorac Brezovica, južno pročelje

Glavna dvorana dvorca

Glavna dvorana, zidne slike

Studenti u glavnoj dvorani

Diplomant Marko Buljan, čišćenje zidne slike od grafita

 

Diplomant Marko Buljan, čišćenje zidne slike od grafita


 

 

Terenska nastava u Brezovici

Studenti  II, III i IV g. slikarskog smjera izvodili su praktičnu nastavu na terenu, u dvorcu Brezovica u Zagrebu tijekom lipnja  2010.

Zajedničkim nastojanjem studenata i nastavnika ORKU, u pregovorima sa vlasnikom, Zagrebačkom nadbiskupijom i nadležnim Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode, dogovoreno je da će studenti ORKU izvršiti istraživanja u unutrašnjosti dvorca.

Dvorac je zatečen u takvom stanju da je bilo potrebno očistiti prostor od smeća i ostataka razbijenih stkala. S obzirom da nismo imali tlocrt, radi lakšeg snalaženja, studenti su sami izmjerili prostor, a studentica Lana Matijaščić izradila je tlocrt prvog kata dvorca koji nam je služio za lakše snalaženje prilikom dokumentacije.

U svim prostorijama na prvom katu načinjene su stratigrafske sonde koje su djelomično otkrile stanje naliča i tragove dekoracija. Većina sondi izrađena je u glavnoj dvorani dvorca na slojevima naliča u zoni parapeta. Te sonde su pokazale stanje originalnog sloja i otkrile da je zona parapeta bila oslikana motivom marmorizacije.

Na grafitima kojima su pošarane zidne slike izvršene su probe čišćenja koje su nastavljene tijekom diplomskog rada Marka Buljana.(vidi pod DIPLOMSKI RADOVI)

Istraživanje bi se trebalo nastaviti u sklopu projekta Multidisciplinarna istraživanja kompleksa dvorca Brezovica  kao zajedničkog projekta više sastavnica Zagrebačkog sveučilišta. ( vidi pod PROJEKTI)

 

 

 

Terenska nastava u Brezovici (2)

Terenska nastava u Samoboru

Terenska nastava u Hrastovici i Čuntiću

Terenska nastava u Križevcima i Kalniku

Terenska nastava u Savičentu

Terenska nastava u Zagorju (3)

Terenska nastava na Žumberku

Terenska nastava u Brezovici

Terenska nastava u Osijeku

Terenska nastava u Zagorju

Terenska nastava u Zagorju (2)

Terenska nastava u Turopolju

Terenska nastava u Moslavini

Terenska nastava u Gornjoj Stubici

Terenska nastava u Zagrebu